Крок 1 з 10
![Торт «Спартак» - крок 1 з 10]()
Насипте цукор у сотейник, поставте на плиту на температуру трохи вищу за середню. Коли цукор почне темніти з боків, злегка струшуйте сотейник, щоб цукор швидше танув. У жодному разі не перемішуйте ложкою, щоб цукор не збився в грудочки. У вас має утворитися коричнева карамель.
Крок 2 з 10
![Торт «Спартак» - крок 2 з 10]()
Вершкове масло – 100 г, мед – 100 г, сода – 5 г
Зніміть сотейник з плити, додайте вершкове масло й мед, перемішайте до однорідності. Поверніть на плиту на кілька секунд, щоб масло повністю з’єдналося з карамеллю. Перелийте карамельну суміш у миску, в якій готуватимете тісто, і додайте соду. Перемішайте — маса спіниться, посвітлішає й стане більш об’ємною.
Крок 3 з 10
![Торт «Спартак» - крок 3 з 10]()
Яйця – 100 г, борошно – 350 г, какао-порошок – 30 г, сіль – 1 г
Додайте яйця до карамельної маси, перемішайте до однорідності. Потім через сито всипте борошно, какао та сіль.
Крок 4 з 10
![Торт «Спартак» - крок 4 з 10]()
Замісіть м’яке, пластичне тісто. Спочатку воно здаватиметься дуже липким, але досипати борошна не потрібно. Щойно тісто охолоне, то перестане липнути до рук.
Крок 5 з 10
![Торт «Спартак» - крок 5 з 10]()
Розділіть тісто на 8 частин. Розкачайте одну частину на аркуші пергаменту, виріжте коло діаметром 22 см, зробіть проколи виделкою по всій поверхні. Випікайте при 180 °C приблизно 4 хвилини до легкого зарум’янення. Повторіть з усім тістом. Обрізки тіста спечіть у духовці так само – з них зробимо крихту для посипання торта.
Крок 6 з 10
![Торт «Спартак» - крок 6 з 10]()
Молоко – 500 мл, жовтки – 60 г, цукор – 100 г, крохмаль – 20 г, борошно – 40 г
Приготуйте заварний крем. У сотейнику нагрійте молоко до теплого стану (але не кип’ятіть). У мисці розітріть жовтки із цукром до світлої маси, додайте крохмаль і борошно. Влийте третину теплого молока, перемішайте, а потім поверніть масу в сотейник. Варіть на середньому вогні, постійно помішуючи, до загустіння. Після закипання тримайте ще 30 секунд, щоб крохмаль повністю розчинився.
Крок 7 з 10
![Торт «Спартак» - крок 7 з 10]()
Вершкове масло – 40 г, сметана – 200 г
Зніміть крем з вогню, додайте вершкове масло, перемішайте. Потім введіть сметану і збийте вінчиком до однорідної консистенції.
Крок 8 з 10
![Торт «Спартак» - крок 8 з 10]()
На дно форми діаметром 22 см покладіть пергамент, викладіть перший корж і змастіть 3 ст. ложками крему. Повторюйте з усіма коржами, змащуючи верхній кремом. Накрийте плівкою «в контакт» і поставте торт у холодильник на 1 годину або на 5-6 годин, якщо любите вологі коржі.
Крок 9 з 10
![Торт «Спартак» - крок 9 з 10]()
Подрібніть спечені обрізки коржів у крихту. Дістаньте торт із форми, розрівняйте крем з боків. Посипте крихтою верх і боки торта.
Крок 10 з 10 👨🍳
![Торт «Спартак» - крок 10 з 10]()
Готовий «Спартак» подавайте з кавою або чорним чаєм.