preloading
Гість Балобонуси: 0
Головне меню
Вхід до переваг Увійдіть у «Власний Рахунок», щоб отримати максимум вигоди
Гість Балобонуси: 0
  • Лана Світанкова

    Лана Світанкова

    пивна сомельє і суддя

Історія пива

Пиво — третій за популярністю напій у світі після води та чаю. Хто ж вигадав цей неймовірно популярний напій? Навряд хтось конкретний. Це сталося за кілька тисячоліть до нашої ери на Близькому Сході, в регіоні, який називають Родючим Півмісяцем. Коли людство почало вживати в їжу зернові, з’явилися і “прадідусі” пива. На початку напій був схожий на густу кашу із зерна, яка бродила під впливом дріжджів у повітрі та часто була приправлена фруктами чи медом.


Пиво варили давні шумери і єгиптяни, і середньовічні монахи, і працівники фабрик епохи індустріалізації. З розвитком технологій і знань пиво теж не стояло на місці, а еволюціонувало разом з людьми, змінювалося, ставало прозорішим, стійкішим до псування, аж поки не перетворилося на сьогоднішній третій за обсягом споживання напій у світі (після води й чаю).

 

З чого роблять пиво?

 

Напій з історією в понад 10 тис. років не може бути просто жовтою рідиною з бульбашками та нейтральним смаком. Здавалося б, лише базові складники: вода, солод, хміль та дріжджі, але сотні варіантів поєднання. Як музика: нот сім, а мелодій безліч.

Процес виробництва пива практично однаковий на більшості пивоварень світу, незалежно від їхнього розміру та ідейних переконань. Солод можна вважати цеглинками для побудови пива. Що більше солоду, то більше цукру для дріжджів, який вони споживають і натомість продукують алкоголь і бульбашки. Що більше хмелю, то більше гіркоти й аромату, він практично як спеція у кухарів, тільки для пива. Щоправда, він не лише для смаку, а й має ще одну, дуже важливу функцію: допомагає пиву краще зберігатися, оскільки є природним консервантом. Саме для цього його додають у сусло під час кип’ятіння.

Це лише базовий варіант, а пивовар здійснює безліч виборів щодо процесів: який солод і в яких пропорціях використати, коли та який хміль додати, якими дріжджами збродити сусло… Склад пива визначає його колір, смак, аромат і міцність, і це все обирає пивовар. І саме ці його рішення впливають на те, якого стилю буде готове пиво.

Що таке стиль пива?

Стиль — це певний набір характеристик пива, які дають пиволюбам приблизне розуміння, що чекає на них у келиху, пляшці чи банці. Він допомагає знайти нове пиво, яке смакуватиме як таке, яке ви вже знаєте і любите.

Стилів пива існує кілька сотень, як і класифікацій пива на групи, але всі їх можна поділити на три основні типи: лагер, ель та пиво змішаного бродіння. Їх визначають, як не дивно, не солод чи хміль, а дріжджі.

 

Чим відрізняється лагер від елю, і чи є інші типи пива?

Лагер може бути як світлим, так і темним. Його зброджує тип дріжджів, яким комфортно працювати за прохолодних (десь 9-14 °C) температур. Такий тип бродіння ще називають низовим, але насправді дріжджі працюють по всій товщі пива, а не лише на дні, тому це дещо застарілий підхід.

Лагерні дріжджі працюють повільно і продукують менше ароматів. Таке пиво зазвичай досить стримане, елегантне і не вражає якоюсь феєрією. Це “пиво зі смаком пива”. Переважна більшість німецького і чеського пива — саме лагери. Якщо дивитися на світовий ринок пива, то лагерів там теж під 90%.
Ель може бути практично будь-якого кольору. Це пиво, яке бродить за теплих температур, вище за 15 °C. Елеві дріжджі завжди “яскравіші”, виразніші й різноманітніші, можуть надавати пиву фруктових чи пряних відтінків і працюють швидше. Британське й бельгійське пиво традиційно саме таке. На противагу низовому бродінню до елів інколи вживають “пиво верхового бродіння”.
Пиво змішаного бродіння — це коли в пиві не лише пивоварні дріжджі, а й інші мікроорганізми. Таке пиво зазвичай потребує значно більшого часу на виробництво, може дозрівати роками та має нетиповий смак і аромат, більш подібний до сидрів чи вина. Традиційно таке пиво бельгійське, але за останні пів століття пиво змішаного бродіння поширилося крафтовими колами Америки та всього світу.

Про фільтроване, крафтове та безалкогольне пиво

Чи є різниця між масовим і крафтовим пивом? Масове пиво — це пиво великих пивоварень. Воно стабільне та якісне, але не вирізняється різноманітністю. Зазвичай саме з ним ми асоціюємо традиційний смак пива. Крафтове пиво — це пиво нової хвилі, яке прагне бути максимально різноманітним і наповненим смаком, сучасне явище. Однією з визначних відмінностей пива малих, крафтових пивоварень від масового є те, що майже завжди воно нефільтроване. Але спочатку розберімося, чим відрізняється фільтроване пиво від нефільтрованого.

 

Чим відрізняється фільтроване пиво від нефільтрованого? Існує стереотип, що нефільтрованим найчастіше буває пшеничне пиво. Насправді будь-яке пиво може бути нефільтрованим. Фільтрація — це процес видалення з пива залишкових частинок дріжджів, хмелю чи солоду завдяки фільтрам, а не природному осіданню. Тобто, фільтр — це швидке очищення, а без фільтра — повільне. Великі компанії можуть дозволити собі дороге устаткування, тому користуються його перевагами для пришвидшення виробництва пива і забезпечення його стабільності. Маленькі пивоварні цього не роблять, тому часто на пляшках можна помітити  слова “можливий осад”. Страшного в цьому нічого немає, просто вони не квапилися випустити своє пиво.

 

Як роблять безалкогольне пиво? Якщо ви з якоїсь причини не можете чи свідомо обираєте не вживати алкоголю, тепер це не привід відмовлятися від пива. Сучасне безалкогольне пиво суттєво просунулося в технологіях, і деяке “неалко” уже важко відрізнити від звичайного. Раніше безалкогольне пиво виготовляли шляхом примусової зупинки роботи дріжджів. Воно часто нагадувало солодовий компот, солодкий і не надто освіжальний. Або алкоголь з готового пива випаровували довгим кип’ятінням, але це теж суттєво впливало на смак і аромат. Нині на допомогу пивоварам приходять холодна вакуумна дистиляція (коли алкоголь видаляють з уже готового пива без нагрівання), спеціальні дріжджі (які продукують абсолютний мінімум алкоголю), а також різноманітні хмелеві продукти, які можна додати в уже безалкогольне пиво і зробити його яскравішим. У результаті виходить безалкогольне пиво зі смаком пива мінус алкоголь і будь-які потенційні його наслідки.

Як пити пиво, щоб отримати найбільше задоволення?

Пиво щільно оповите міфологією, на кшталт того, що від пива росте живіт (насправді, росте він від пивних закусок), темніше пиво міцніше за світле (не колір не впливає на міцність пива, а кількість солоду, як ми вже знаємо), розливне пиво смачніше за банкове (не тара визначає смак пива, а його свіжість та майстерність пивовара), але є кілька підказок, які дозволять насолодитися вам пивом сповна.

Температура. Доведеться змиритися з тим, що ідеальна температура для пива буде залежати від самого пива. Нікого не приваблює тепле пиво, але й крижаним його пити не варто. Дуже охолодженими смакують хіба найлегші лагери, а якщо в пива яскравий аромат, краще не сильно його “морозити”, а подавати за температури 6-8 °C. Що міцніше й багатше смаками пиво, то краще воно розкривається з нагріванням. Подвійні стаути й барлівайни краще пити за 10-12 °C.
З яких келихів пити пиво? Їх існує багато, і насправді все залежить від обставин. Інколи й пиво з банки смакує незле, але якщо вам хочеться відчути все багатство цього напою, вдома краще тримати келих тюльпан — звужений до горлечка, ширший до ніжки — і наливати пиво на ⅔. Якщо ви й вино любите, то можна сміливо використовувати винні келихи.
Поєднання пива та їжі. Пиво і їжа створені одне для одного. Наважимося сказати, що пиво пасує будь-якій їжі навіть більше за вино, тому що не існує якоїсь страви, до якої не можна підібрати гарну пивну пару. Головне пам’ятати про гармонійність: що легше й нейтральніше пиво, то спокійнішою має бути страва (наприклад, салати чи риба — і лагери), а для насичених, яскравих смаків краще підбирати відповідно багатошарове пиво з тривалим посмаком (скажімо, шоколадний торт і подвійний портер).
  • Як знаходити «своє» пиво?

    Комусь комфортніше знайти улюблене пиво і триматися його. Комусь цікаво експериментувати й повсякчас шукати нові види пива та найкращі сорти. У цьому випадку можна покладатися на удачу, а можна подивитися, що думають про це пиво інші. Застосунок Untappd дозволяє переглядати інформацію про певний сорт пива, дізнаватися, яке враження воно справило на інших поціновувачів, і вести власну бібліотеку спожитого. Але найголовніше, він дозволяє дізнатися, що є на поличках «Сільпо», не виходячи з дому. Відкривай карти, шукай найближчу крамницю і дивися, що цікавого є сьогодні.