Що таке стиль пива?
Стиль — це певний набір характеристик пива, які дають пиволюбам приблизне розуміння, що чекає на них у келиху, пляшці чи банці. Він допомагає знайти нове пиво, яке смакуватиме як таке, яке ви вже знаєте і любите.
Стилів пива існує кілька сотень, як і класифікацій пива на групи, але всі їх можна поділити на три основні типи: лагер, ель та пиво змішаного бродіння. Їх визначають, як не дивно, не солод чи хміль, а дріжджі.
Чим відрізняється лагер від елю, і чи є інші типи пива?
Лагер може бути як світлим, так і темним. Його зброджує тип дріжджів, яким комфортно працювати за прохолодних (десь 9-14 °C) температур. Такий тип бродіння ще називають низовим, але насправді дріжджі працюють по всій товщі пива, а не лише на дні, тому це дещо застарілий підхід.
Лагерні дріжджі працюють повільно і продукують менше ароматів. Таке пиво зазвичай досить стримане, елегантне і не вражає якоюсь феєрією. Це “пиво зі смаком пива”. Переважна більшість німецького і чеського пива — саме лагери. Якщо дивитися на світовий ринок пива, то лагерів там теж під 90%.
Ель може бути практично будь-якого кольору. Це пиво, яке бродить за теплих температур, вище за 15 °C. Елеві дріжджі завжди “яскравіші”, виразніші й різноманітніші, можуть надавати пиву фруктових чи пряних відтінків і працюють швидше. Британське й бельгійське пиво традиційно саме таке. На противагу низовому бродінню до елів інколи вживають “пиво верхового бродіння”.
Пиво змішаного бродіння — це коли в пиві не лише пивоварні дріжджі, а й інші мікроорганізми. Таке пиво зазвичай потребує значно більшого часу на виробництво, може дозрівати роками та має нетиповий смак і аромат, більш подібний до сидрів чи вина. Традиційно таке пиво бельгійське, але за останні пів століття пиво змішаного бродіння поширилося крафтовими колами Америки та всього світу.