Текст: Тімур Дорофеєв, редактор Drinksetter
Віскі – це поєднання зерна, дріжджів і води, яке спочатку збродили до пива, потім дистилювали в зерновий спирт і витримали в дерев’яних бочках. Можливо, потім ще змішали з іншим віскі чи розвели водою. Просто, еге ж?
Ось тільки за цією вдаваною простотою приховується стільки ремісничих секретів, десятиліть досвіду, історій винокурних і підприємницьких талантів, що годі й дивуватися, як віскі стало найпрестижнішим міцним напоєм сучасності.
На цій сторінці ви можете перевірити свої знання, позбутися (якщо захочете) міфів, і підібрати віскі згідно з вашими уявленнями про прекрасне. Почнімо?
Нині віскі виробляють у більшості країн світу. Віскі має різний смак, якість, ціну та авторитет. Скажімо, китайське віскі поки що не має у світі тієї ваги, яким може похвалитися японське віскі. А шотландське віскі за обсягами продажу взагалі залишає позаду всіх інших.
Були часи (до початку XX ст.), коли найкращими віскі у світі вважалися ірландські. Потім через ряд історичних невдач і трагедій лідерство перейшло до Шотландії. Відтоді батьківщина скотчу залишається законодавицею моди й золотих стандартів. Тому розпочнімо наш путівник саме з типології шотландського віскі.
Ви можете пити віскі, з чого вам заманеться: хоч кавовими чашками, хоч чарками, хоч жменями, але деякі келихи для віскі все-таки зручніші від інших.
Олд-фешнд (Old Fashioned)
Якщо ви любите пити віскі з льодом — це ваш ідеальний келих для віскі. Без ніжки, з товстим тяжким дном, часто виготовлений із різьбленого кришталю, він просто створений для віскі!
Копіта (Copita)
Також відома як катавіно (catavino). Висока тюльпаноподібна форма сприяє концентруванню ароматів у келиху, а ніжка дозволяє тримати склянку, не передаючи тепла рук.
Гленкерн (Glencairn)
Келих, створений у 2001 році спеціально для дегустацій віскі. Офіційний дегустаційний келих Шотландської асоціації виробників віскі та обов’язковий атрибут будь-якого віскі-гіка.
Туат (Túath)
Цей дегустаційний келих для віскі — ірландська відповідь шотландському гленкерну. Має характерну стилізовану трикутну ніжку, і краї, що на відміну від гленкерна вигинаються назовні — для зменшення впливу парів етанолу.
Немає жодних аксіом про те, як правильно пити віскі або з чим пити. Пийте як хочете, чи як вам подобається. Якщо ж хочете мати вигляд досвідченого поціновувача віскі під час дегустації, робіть так.
«Лити воду в моє віскі? Нізащо!»
Чи можна додавати воду у віскі? Певна категорія консервативних поціновувачів категорично відмовляються додавати щось у віскі, вважаючи, що за якої міцності його розлив виробник, за такої й треба пити — усі аромати й смаки в ньому розкриються самі, коли буде треба. Не дискутуйте з цими людьми — зрештою, кожен вільний пити так, як забажає. Але майте на увазі: такий консервативний погляд нині вже вважається застарілим.
Що відбувається, коли додаєш воду?
Не повірите! Вона викликає хімічну реакцію, яка розкриває набагато більше ароматів і смакових відтінків. Саме тому, коли дегустуєте віскі, варто спершу спробувати його без води, а потім її додати та порівняти враження.
Яка вода найкраще підходить для віскі?
Будьте такими ж вибагливими до води, як і до віскі. Обирайте джерельну воду, чи будь-яку натуральну мінеральну (не лікувальну, без газу).
Скільки води додавати?
Почніть із кількох крапель. Спробуйте напій, а потім додайте ще трохи, поки не відчуєте, що аромати й смак розкрилися максимально. У всіх нас різне сприйняття запахів і смаку, тому не дивуйтеся, якщо вашому другові знадобиться вдвічі більше води для досягнення такого ж ефекту. Під час професійних дегустацій експерти зазвичай розбавляють віскі приблизно до міцності 35% — це рівень, який дозволяє розкрити більшість ароматів. Але професійні дегустації — то вже не про задоволення.
А якщо додати лід до віскі?
Якщо вода допомагає розкрити аромати, то лід чи камені для віскі зазвичай мають протилежний ефект. У фільмах і серіалах часто показують, як віскі наливають у склянку з кубиками льоду — віскі стає більш… освіжаючим, алкогольна пекучість менш відчутною, але вся його складність проявиться лише тоді, коли напій трохи нагріється. У недорогих блендах і бурбонах лід впливає на смак менше, бо ці напої часто створені саме з урахуванням того, що пити їх будуть у коктейлях або з льодом.
Віскі та їжа
Чим закушують віскі? Насправді віскі поєднується практично з будь-якою їжею. Діапазон для фудпейрингу такий широкий, що просто не переймайтеся цим питанням.
Нарешті ви морально готові відкрити кілька пляшок і провести домашню дегустацію віскі. Шанси на успіх значно зростуть, якщо ви трохи підготуєтесь.
— дегустуйте зразки від найслабшого до найміцнішого;
— від необкуреного віскі до найторф’янішого;
— від наймолодшого до найстаршого.
Поширена помилка початківця — дегустувати на голодний шлунок. Голодними ви швидше захмелієте, а це не ваша мета, бо так ви швидше втратите концентрацію, а з нею й здатність аналізувати аромати й смаки.
Заведіть собі віскі для калібрування: знайоме, яке допоможе вам зорієнтуватися на початку. Корисно починати дегустацію з цього віскі, щоб перевірити, чи смакує воно так, як зазвичай. Якщо ні, то, можливо, ваші сенсорні органи не в гуморі й краще відкласти дегустацію на потім.
Переконайтеся, що на столі достатньо питної води. Бо саме її, а не віскі, ви будете пити під час дегустації у найбільших кількостях.
Нотуйте! Саме нотатки дозволять вам навчатися в процесі, а це принесе вам більше насолоди під час майбутніх дегустацій.
Додайте якусь особливу пляшку наприкінці дегустації: віскі із закритої гуральні, чи суперлімітований реліз. Виконайте домашнє завдання й емоційно в подробицях розкажіть присутнім про це незвичайне віскі. Такі фінальні акорди роблять дегустації незабутніми для всіх.
Олена Бєлова, шеф-барменка бару Who&Why:
Любите готувати напої на основі віскі? Тоді для початку треба придбати джигер на 1-2 унції, барну ложку, файн, занурювальний стрейнер і шейкер бостон, що більш універсальний. Бостоном можна користуватися як шейкером, а одну з частин використовувати як змішувальну склянку.
Хочете додати автентичності та різноманіття вашим напоям? Придбайте базові ароматичні бітери: травʼяний, як-от Angostura, цитрусовий і ягідний Peychaud. Також для більшості класичних коктейлів можна використовувати червоний вермут і не забувати про лимони, цукровий сироп та яєчний білок. До речі, зараз можна придбати вже відокремлений та пастеризований білок або замінник, якого вистачить приблизно на 500 напоїв.
А ось і рецепти найпопулярнішої класики серед коктейлів на основі віскі:
Натискаючи «Так» ви також надаєте згоду на отримання інформації про продукцію, що представлена на сайті, за допомогою засобів дистанційного зв’язку згідно з ч. 2 ст. 15 Закону України «Про захист прав споживачів»