І шоколадні, і кавові смаки можна знайти в темному пиві. От візьмімо стандартне еспресо з десертом. Його успішно можуть замінити сухі ірландські стаути на кшталт «Guinness» з їхніми нотами потужно обсмаженої кави. Поєднайте їх із шоколадними тістечками. А якщо це ще й нітростаут із вершковою піною та округлим тілом, ммм… Традиційні портери з відтінками і кави, і шоколаду — ну достоту як капучино чи мока — просто ідеальна пара карамельному чизкейку. Проте кава — це не лише еспресо! Фруктові й цитрусові ноти кави світлого обсмаження чудово передадуть нескінченні варіації пива і фруктового, і спонтанної ферментації. Спробуйте пиво Kriek Boon із профітролями.
На великих фестивалях відомі шефи разом із пивоварнями презентують унікальні комбо, не кажучи вже про введення таких поєднань у меню ресторанів. Найпростіше поєднувати шоколад і темне пиво завдяки перегукуванню какао й кавових нот, але фруктове пиво чудово поєднується з білим шоколадом, чию солодкість відтінятиме кислотою. Пиво зі спеціями пасуватиме до цукатів у шоколаді. Пиво, що має виразну хмелеву гіркоту, найкраще поєднувати з шоколадом молочним. Це лише загальні рекомендації, адже є безліч комбінацій, оскільки стилів пива, як і варіантів шоколаду, чистого, чи з різним умістом какао, чи з начинками — теж хоч греблю гати.
Оскільки люди і на пивоварнях, і на крафтових палярнях кави творчі й вигадливі, вони точно мали десь перетнутися. І таки-так: є кава, ферментована з хмелем або дріжджами, колдбрю з хмелем, колдбрю з витримуванням у бочках з-під пива, і, звісно, витримане в бочках зерно. І навіть пиво з кавою, витриманою попередньо в бочці з-під пива — коло повністю замкнулося.
І каву, і какао-боби додають до пива на різних стадіях виробництва для досягнення певних смакових ефектів. Найцікавіше, коли обидва ці складники додають до світлого пива — тоді спрацьовує вау-ефект, адже ми звикли до кавових відтінків у темних напоях (так само й у пиві, куди каву не додають, а цей смак забезпечує темний солод).
Тепер, коли ви знаєте процес у теорії, час перевірити все на практиці!
УВАГА: Контент включає інформаційні матеріали про якості та характеристики алкоголю.
Лише для повнолітніх (18+).
НАДМІРНЕ СПОЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ ШКІДЛИВЕ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я