Як у спеку п'ють віскі в Японії


Як у спеку п’ють віскі в Японії? Жадібно! І обов’язково з водою. Про два найбільш популярних способи змішування — Whisky Highball і Mizuwari — докладно розповів у своїй новій книзі «Японське мистецтво коктейлю» прославлений бармен Масахіро Урушидо:

«Візьміть стакан для хайболу і наповніть його льодом. Якщо перед цим стакан зберігався в морозильній камері, ви готові. Якщо ні, спочатку розмішайте лід, щоб гарненько охолодити стакан, і злийте з нього талу воду, що утворилася. Тепер — найцікавіше. Влийте трохи віскі в стакан і злегка перемішайте, за необхідності додавши ще льоду. Потім повільно налийте охолоджену содову воду в стакан, цілячись у стінки, а не в лід, тому що при різкому контакті з льодом содова вода швидше втрачає газованість. Використовуючи ложку, акуратно пару разів посувайте лід вгору і вниз, щоб змішати віскі із содовою водою, і повільно перемішайте. За бажанням можете додати часточку лимона, лайма або інших цитрусових фруктів.

Наступною за поширеністю подачею віскі в Японії після «віскі хайбол» є «мізуварі» — віскі з негазованою водою в співвідношенні приблизно 1:5. Спосіб приготування ідентичний «віскі хайбол», за винятком того, що замість содової використовується охолоджена вода і немає гарнішу. І «мізуварі», і «віскі хайбол» відмінно поєднуються з найрізноманітнішою їжею»

Масахіро навмисно не навів в описі «мізуварі» ритуалізований процес приготування, якого дотримуються деякі адепти японської барної школи і над яким посміюються бездуховні західні колеги. Згідно з ритуалом, після того, як ви виливаєте на лід порцію віскі, його слід розмішати рівно 13½ (так, тринадцять із половиною) разів за годинниковою стрілкою. Після чого влити воду і розмішати 3½ (три з половиною) рази проти годинникової стрілки. Чому саме стільки і звідки взялися половини обертів, ніхто пояснити не може. На те він і ритуал.

А тепер розповімо трішки про віскі Kura і відпустимо вас тренуватися в приготуванні «мізуварі». Про окінавську дистилерію Helios, де роблять це віскі, ми вже писали і про їх незвичайний ром теж. Ось у бочках з-під свого рому вони і витримують імпортоване шотландське віскі.

Ще на самому початку 2000-х Helios продовжували дистилювати власне віскі, але після чергової кризи індустрії махнули рукою і почали, якщо вже японське законодавство не забороняє, купувати готові спирти у шотландських дистилерій. З чуток, в купаж Kura The Whisky Rum Cask Finish входять «скотчі» віком від 3 до 18 років (останніх вочевидь небагато). Це молоде віскі з нетиповою для японських віскі димною нотою. Причому, якщо ви пробували ром Helios, то погодитесь, що свою незвичайну ноту додала і ромова бочка.

Kura The Whisky Rum Cask Finish — цікаве віскі, тож і хайбол, і «мізуварі», приготовані на ньому, теж виходять цікавими. Ось і все. Теоретичну частину закінчено, час переходити до практичних занять. Кампай!



УВАГА: Контент включає інформаційні матеріали про якості та характеристики пива.
Лише для повнолітніх (18+).

надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров'я