П'ять основних бурбонів


Скільки бурбонів має бути в домашньому барі? Правильно, стільки, скільки треба. Якщо в кожному бурбоні вам учуваються лакофарбові матеріали, то, можливо, в домашньому барі вам він не потрібен зовсім. Якщо ж слова Pappy Van Winkle для вас – не порожній звук, то, допускаємо, вдома ви вже маєте серйозну колекцію американського віскі. Але якщо шукати золоту середину між двома цими крайнощами, ми б рекомендували зупинитися на п’яти.
П’ять бурбонів різних видів зі своїми видовими особливостями покриють переважну частину ваших життєвих потреб.

 

Old Forester (43%)

Виробник: Brown-Forman distillery (Шивлі, Кентуккі)

Старий добрий бурбон у буквальному сенсі. 149 років виробництва без зупинок, довше, ніж будь-який інший бурбон в США! А добрий тому, що робиться точно на тому самому підприємстві і тому ж «мешбілі» (суміші зернових для ферментації), що і набагато дорожчий Woodford Reserve: 72% кукурудзи, 10% солодженого ячменю і 18% жита. Жито, як відомо, додає бурбону гострих нот і міститься в більшості бурбонів.


Бурбони з вмістом жита в мешбілі менше 10% називають low-rye, більше 20% — high-rye.


Відповідно, Old Forester належить до категорії medium-rye. Справжня класика в усіх сенсах, причому, додамо, недорого.

 

Rebel Yell 100 (50%)

Виробник: Lux Row Distillers (Бардстоун, Кентуккі)

Такі віскі називають wheated bourbon, «опшеничений бурбон». Місце жита в їх мешбілі займає пшениця. У результаті замість пряних нот в смаку з’являється масляниста м’якість, додаткові фруктові ноти, а деякі фантазери говорять навіть про здобну булку з медом.

 

Yellow Rose Outlaw (46%)

Виробник: Yellow Rose Distilling Со. (Х’юстон, Техас)

У далекі часи, коли на просторах Північної Америки паслися численні стада бізонів, а американські дистилери не морочилися із сумішами зернових в мешбілах, кукурудзяне віскі, яке пізніше почнуть називати «бурбон», гнали зі 100% кукурудзи.

Сьогодні такий бурбон роблять лише кілька дрібних виробників. Техаська дистилерія Yellow Rose — одна з таких. У виробництві використовується тільки місцева техаська кукурудза, бурбон виганяють у перегінному кубі і витримують в маленьких бочках всього півроку. Напевно, таким і було чесне американське віскі середини XIX століття. Якщо ви любитель історичних реконструкцій — воно точно має бути у вашому барі. Тим більше, що віскі дійсно непогане, за смаком і не вгадаєш, що шестимісячне.

 

Colonel E.H. Taylor Jr. Small Batch (50%)

Виробник: Buffalo Trace Distillery (Франкфорт, Кентуккі)

Це віскі категорії bottled-in-bond назване на ім’я людини, яка, серед іншого, була ініціатором узаконювання категорії bottled-in-bond. Такий напис на етикетці означає, що бурбон має витримку не менше 4 років, що спирти для нього були зроблені одним дистилером на одній дистилерії протягом одного дистиляційного сезону (тобто, з січня по червень або з липня по грудень одного року) і міцністю він має бути рівно 50%.

Напис Small Batch в назві вказує на те, що цей бурбон робили невеликими (за мірками Buffalo Trace) партіями. А довгий список нагород, остання з яких — минулорічна золота медаль на найпрестижнішій San Francisco World Spirits Competition, зайвий раз доводить, що ціна цього віскі виправдана. Таке треба пити в особливих випадках і пригощати тільки гідних.

 

Baker’s Single Barrel (53,5%)

Виробник: James B. Beam Distilling Co. (Клермонт, Кентуккі)

Ще один бурбон для особливих випадків. Single barrel — означає розлитий з однієї бочки, без купажу. Закінчиться ця бочка — будуть розливати іншу. Стиль віскі залишиться той самий, але відтінки смаку будуть відрізнятися.

На горлечку кожної пляшки Baker’s надрукований номер складу і бочки, термін, який віскі в ній витримувалося (завжди більше 7 років), і дата розливу. Якщо купите другу пляшку через кілька місяців — дані на горлечку будуть інші і смак буде інший, тільки мешбіл залишиться той самий: 77% кукурудзи, 13% жита і 10% солодженого ячменю.



УВАГА: Контент включає інформаційні матеріали про якості та характеристики пива.
Лише для повнолітніх (18+).

надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров'я