В італійців є амаро, а у хорватів — пелíнковац, гірка настоянка, головним компонентом якої є полин (хорватською — pelin).
Як і у всіх знаменитих солодко-гірких настоянок, історія цієї починалася в аптеці.
Загребський комерсант Франьо Покорний створив свій пелінковац у 1862 році як zeludacno okreplijujce sredstvo (переклад, сподіваємося, не потрібен). Успіх був настільки стрімким і масштабним, що роком пізніше Покорний вже купив власний лікеро-горілчаний завод, а ще через чотири роки Його Імператорська і Королівська Величність, Божою милістю імператор австрійський, апостольний король угорський, король богемський, далматський, хорватський, славонський, лодомерський і іллірійський, король єрусалимський Франц-Йосиф I нагородив творця пелінковаца «Золотим Хрестом Заслуг».
Ще за життя Покорний встиг продати процвітаюче підприємство, яке пізніше перетворилося на акціонерне товариство, пережило світові війни, конфіскацію, націоналізацію і дожило до наших днів під ім’ям «Badel 1862».
В ознаменування 145-річчя бренду (хоча могли б почекати трохи до круглого ювілею) на додаток до кількох стандартних пелінковаців було вирішено розпочати випуск Antique — за найпершим рецептом зразка 1862 року.
У краєзнавчому музеї Загреба зберігається пляшка старого пелінковаца Франьо Покорного XIX століття. «Badel 1862» зробили точно такі самі пляшки з точно такою самою етикеткою. Так що це не сучасний дизайн під ретро — це справжнє ретро.
І, нарешті, найцікавіше — те, що в пляшці. Для виробництва Antique Pelinkovac використовують три десятки рослинних інгредієнтів — усі зібрані в Хорватії і Середземномор’ї. Спочатку їх вимочують в нейтральному етиловому спирті (мацерують). Потім витримують в бочках. Потім частину мацерату з бочок дистилюють у мідному перегінному кубі 1921 року виробництва (в «Badel 1862» стверджують, що в ієрархії найстаріших перегінних кубів у світі їхній — на третьому місці). Потім ароматний дистилят змішують з рештою мацерату, розбавляють водою, додають цукор і розливають по пляшках. Насамкінець отримуємо гірко-солодкий напій міцністю 35% з впізнаваними ароматами полину і фенхелю (і ще багато всього, до чого треба принюхуватися довше).
Пелінковац хорвати традиційно п’ють стопками залпом, але на догоду новомодним віянням тепер дозволяється додавати і кубики льоду, і часточку лимона, і газовану воду. Аби пили. Ну й правильно.
УВАГА: Контент включає інформаційні матеріали про якості та характеристики пива.
Лише для повнолітніх (18+).