Троянди й Summer Cup, красиве і корисне


«Кап» — це суто британське явище. De facto це пунш — напій, що складається з алкогольного напою (або напоїв), фруктів і ягід. Відмінна риса капу — наявність у ньому ігристого вина або газованого напою. 

У найавторитетнішій книзі рецептів змішаних напоїв Вікторіанської епохи Cooling Cups and Dainty Drinks (1869) Вільям Террінгтон перераховує більше пів сотні капів, з яких без «бульбашок» розливалися тільки три або чотири. Століттям пізніше інший класик коктейльної літератури, американець Девід Ембьюрі, писав, що єдина істотна відмінність капів і пуншів — посуд подачі. Капи готували в глеках, пунші — у великих чашах.


Творцем найвідомішого капу був Джеймс Пімм, власник устричного бару в Лондонському Сіті. У 1840 році до устриць він почав пропонувати напій «для поліпшення травлення», що містив джин, прянощі, фрукти і газовану воду. Десятиліття потому він вже розливав його пляшками (без газованої води — її треба було додавати самостійно) і продавав іншим закладам.


Зі смертю творця слава Pimm’s не закотилася, а тільки зміцнилася. Традиція пити влітку summer cups, вони ж fruit cups, заливаючи в глеки на третину ароматний алкоголь і на дві третини газований напій, а склянки набиваючи нарізаними фруктами і ягодами, стала для британців такою ж буденністю, як five o’clock tea (хоч і менш відомою за межами Британських островів).

Звичайно, у Pimm’s з’явилося багато конкурентів, але, переживши всі мінливості моди та історії, він єдиний з бутильованих капів дотягнув до XXI століття. Аж ось тут в світі почався коктейльний ренесанс!

Коли темою капів зацікавилися вже не тільки піддані англійської корони, до перегонів fruit cups почали приєднуватися авторитетні виробники джину: Plymouth Gin, Sipsmith і нарешті Hayman’s.

Hayman’s вступили в гру обережно. У липні 2019 року вони випустили кількістю 1000 пляшок Garden Cup — кап міцністю 25%, рецепт якого їм допомогли розробити засновники джинофільського сайту ginfoundry.com.

Від «пімсів», «плімутів» і «сіпсмітів» Hayman’s Garden Cup відрізнявся навіть кольором — не темно-червоний, а шафрановий. Вони створили fruit cup, який, залишаючись на 100% класичним капом, не повторював цитрусово-пряний смак Pimm’s. Hayman’s використали сухий вермут, а джин настоювали на персиках, грушах, трояндах, огірках, бузині, цитрусових і ще якихось інгредієнтах, які зберігають у секреті.

1000 пляшок розійшлася миттєво. Упевнившись, що попит є, в липні 2020 року Hayman’s представили публіці наступника Garden Cup — Peach & Rose Cup, в основі якого, навіть судячи з назви («Персик & Троянда»), є той самий рецепт. Ця версія вже нелімітована — має вистачити усім.

А тепер головне — як пити. На відміну від Pimm’s, Hayman’s Peach & Rose Cup краще розбавляти в співвідношенні 1:2. Одна частина капу і дві частини будь-якого вашого улюбленого газованого напою (тоніка, імбирного елю, «Живчика», сидру тощо). Готувати можна в склянці з льодом.

Але все-таки за класикою summer cup готують у скляному глеку (звісно теж з льодом).

Якщо додасте в глек скибочки яблук, кружальця огірка, гілочки м’яти, кубики ананаса або що там ще у вас знайдеться в холодильнику, заробите +1 бал на співбесіді в британському консульстві. Це точняк.



УВАГА: Контент включає інформаційні матеріали про якості та характеристики пива.
Лише для повнолітніх (18+).

надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров'я