Факти про канадське віскі


  • Канадське віскі — перше у світі віскі, для якого законодавчо закріпили обов’язкове правило витримки в бочках. Відповідно до закону 1887 року термін витримки повинен був бути мінімум один рік. У 1890 році термін збільшили до двох років, в 1974 році — до трьох.

 

  • Існує міф про високий вміст жита в канадському віскі. Насправді ж, рідко частка житніх спиртів в купажі перевищує 10%. Приблизно стільки ж жита в багатьох кентуккійських бурбонах. Міф поширився через те, що канадці в побуті часто називають своє віскі rye («житнє») або rye whisky. До кінця XIX століття в Канаді його робили переважно з чистої пшениці, поки німецькі емігранти не ввели практику додавати в купаж житній дистилят — для пікантності. Таке віскі і почали називати в Канаді rye whisky. У XX столітті місце пшениці посіла кукурудза, а відсоток жита і розхожа назва rye для будь-якого рідного віскі залишилися.

 

  • На відміну від американських віскі, канадські рідко використовують «мешбіл» (суміш різних зернових, з яких варять сусло). У Канаді сусло варять із кожного зерна окремо, окремо дистилюють і витримують. Продукти такої витримки називають «матюратами».

 

  • Всі матюрати ділять на два класи — для базового віскі (його виганяють у колонах міцністю >90%) й ароматного віскі (продукт перегонки в колонах або кубах міцністю ~65%). Базовий зазвичай роблять з кукурудзи, ароматний — із жита, солодженого ячменю, пшениці, кукурудзи. Майстри купажу змішують з матюратів базове віскі й ароматне віскі, а потім відстоюють їх разом добу в металевих контейнерах, щоб вони «поженилися». Звичайно, є винятки. Наприклад, для Black Velvet готовий купаж ароматного і базового віскі відправляють на додаткову витримку в бочки, а для Canadian Club дистиляти спочатку змішують, а вже потім витримують у бочках.

 

  • Закон дозволяє додавати в готовий купаж до 9,09% вина або інших алкогольних напоїв за умови, що їх витримували не менше двох років. Це означає, що розбавити канадське віскі нейтральним етиловим спиртом не можна (на відміну від американського). Зате можна додати іспанський херес або шотландське окурене віскі.

 

  • Канадське віскі можна витримувати в будь-яких бочках об’ємом до 700 л, можна додавати карамель й інші ароматизатори за умови, що вони «мають аромат, смак і характер, притаманні канадському віскі», а міцність напою в пляшці має бути не менше 40%. І, нарешті, канадське віскі має бути дистильованим і витриманим в Канаді. Все. Тепер ви знаєте все. Час переходити до практичних занять.



УВАГА: Контент включає інформаційні матеріали про якості та характеристики пива.
Лише для повнолітніх (18+).

надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров'я