Цукерки та алкоголь

 

Шоколад і алкоголь йдуть разом пліч-о-пліч набагато довше, ніж ви уявляєте. Задовго до того, як жителі Месоамерики додумалися розмелювати гірке насіння какао-бобів і змішувати їх з перцем чилі, медом і водою (VI ст.), вони вже ферментували м’якоть плодів шоколадного дерева для отримання слабоалкогольного напою (XI ст. до н. е.).

Гарячим шоколадом і вином пригощав дам Джакомо Казанова, гарячим шоколадом із додаванням амбри («блювоти кашалота») і шампанським — мадам де Помпадур Людовика XV.

А ось цукерки з рідким алкоголем всередині з’явилися відносно недавно — в першій чверті XX століття в Швейцарії. Це були цукрові капсули з алкоголем, покриті шоколадом. І тільки в 1950-ті навчилися робити цукерки без цукрової капсули.

Ну, тобто, ви вже розумієте, що питати, чи добре поєднуються алкоголь і шоколадні цукерки, безглуздо, так? Звичайно ж, поєднуються! Просто певні цукерки з певним алкоголем поєднуються краще, ніж з іншим. Ось про це ми зараз і розповімо.

ЦУКЕРКА ШОКОЛАДНА З КАРАМЕЛЛЮ ТА СОЄВИМ СОУСОМ І ТЕКІЛА OCHO BLANCO

 

Ця цукерка з білого шоколаду містить солону карамель, дещицю морської солі і соєвого соусу, змішаних із кремовою масою на основі молочних вершків із білим шоколадом. Саме ніжні солоні нотки підказали нам спарувати цю цукерку з текілою. І не просто з текілою, а дуже хорошою текілою, в смаку якої агава танцює харабе тапатіо з перцевими нотами, а мінеральний смак закінчується солоною ноткою і натяком на цитрусову цедру. Між ритуалом «лизни-хильни-кусни» і цим цукерково-текіловим фудпейрінгом пролягає прірва, хоча гастрономічна ідея в основі того й іншого одна й та сама.

ЦУКЕРКА ШОКОЛАДНА З ЛАЙМОМ ТА БОБАМИ І БРЕНДІ BARDINET VSOP

 

У цій цукерці з темного шоколаду — кремова начинка з молочних вершків із цедрою грейпфрута і прошарком мармеладної маси на основі іспанського червоного вина з додаванням апельсинової цедри та прянощів. Що парується з вином, окрім вина? Правильно, міцні напої, витримані в бочках з-під вина! Наприклад, шотландське віскі Glen Moray Single Malt Port Cask Finish. Після багаторічної витримки в бочках з-під бурбону його ще кілька місяців витримують у бочках з-під портвейну. Португальські бочки надають смаку односолодового віскі м’яких винних і фруктових нот, а колір віскі набуває характерного рожевого відтінку.

ЦУКЕРКА ШОКОЛАДНА З ЧЕРВОНИМ ВИНОМ ТА ГРЕЙПФРУТОМ І ВІСКІ GLEN MORAY SINGLE MALT PORT CASK FINISH

 

У цій цукерці з темного шоколаду — кремова начинка з молочних вершків із цедрою грейпфрута і прошарком мармеладної маси на основі іспанського червоного вина з додаванням апельсинової цедри та прянощів. Що парується з вином, окрім вина? Правильно, міцні напої, витримані в бочках з-під вина! Наприклад, шотландське віскі Glen Moray Single Malt Port Cask Finish. Після багаторічної витримки в бочках з-під бурбону його ще кілька місяців витримують у бочках з-під портвейну. Португальські бочки надають смаку односолодового віскі м’яких винних і фруктових нот, а колір віскі набуває характерного рожевого відтінку.

ЦУКЕРКА ШОКОЛАДНА З КАВОЮ ТА АПЕЛЬСИНОМ І НАСТОЯНКА PELINKOVAC ANTIQUE

 

Цукерка в чорному бельгійському шоколаді має начинку з уварених апельсинів, яка поєднана з кремовою масою на основі молочних вершків, насиченого гіркого чорного шоколаду та бразильської кави. Гіркі ноти цукерки ідеально поєднуються з пелінковацем — гірким хорватським бальзамом, для виробництва якого використовують три десятки рослинних інгредієнтів. Їх вимочують (мацерують) у нейтральному спирті, потім витримують у бочках, а потім частину мацерату з бочок дистилюють у мідному перегінному кубі і змішують з рештою мацерату. Гірко-солодкий смак напою з впізнаваними ароматами полину, фенхелю і цедри та чорний шоколад з кавою і апельсинами — безпрограшний варіант.

ЦУКЕРКА ШОКОЛАДНА З ОБЛІПИХОЮ ТА ГРЕЧКОЮ І РОМ CHAIRMAN’S RESERVE ST. LUCIA

 

Цукерки з ромом, ромова баба, тістечка з ромовим наповнювачем… Ром і десерти — така сама стереотипна пара, як кава і вершки. Тож до цукерки в молочному шоколаді з начинкою на основі молочних вершків із білим шоколадом та гречаним медом і прошарком обліпихової мармеладної маси ми взяли п’ятирічний ром Chairman’s Reserve St. Lucia, зроблений зі спиртів, вигнаних у перегінних кубах і колонах, які окремо витримують у бочках з-під американських віскі, а потім купажують, а потім ще на півроку відправляють у дубові бочки. У його смаку є димна нота, тропічні фрукти і майже немає карамельності, яка відрізняє дешевий ром, — вона зайва, бо в нас же є цукерка з медом і обліпиховим мармеладом!



УВАГА: Контент включає інформаційні матеріали про якості та характеристики алкоголю.
Лише для повнолітніх (18+).

надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров'я