Вареники


Італійські равіолі, грузинські хінкалі, монгольські манти, удмуртські пельмені, китайські дімсами, турецькі дюш-вари – всі вони є родичами наших прекрасних вареників. Власне вважається, що турецькі дюш-вари і наштовхнули українців на свою страву із тіста з начинкою всередині. От лише якщо дюш-вари всередині м’ясні, то українці придумали для вареників цілий букет різноманітних начинок. Вареники з картоплею, капустою, сиром солоним, сиром солодким, з вишнею, маком, квасолею, м’ясом, грибами і навіть з гречкою – це ще не повний перелік того чим українці звикли начиняти одну зі своїх традиційних страв.

 

Коли ми говорили про кутю, то згадували про те, яку роль пшениця виконала для людства. Важливою вона була й для українців, адже до відкриття Америки на початку 16 століття європейці не знали що таке кукурудза і картопля. Більшість страв були або злаковими, або бобовими. Різноманіття овочів та фруктів було мінімальним і сезонним. Такі овочі як перець, ротунда, баклажани, кабачки, сині у наших широтах просто не росли. Те саме стосується персиків та абрикосів. Ягоди для наших предків відігравали більшу роль, аніж фрукти оскільки вони потребують менше сонця. Не дарма саме ягода калина є одним із символів України, а не якийсь фрукт. Яблука і груші росли, але селекційна робота у садівництві лише тільки починалася, а отже, якщо ми говоримо про 10-18 століття, то ніяких яблук Симиренка, усіляких «Білих наливів» або «Ґолденів» не було в помині. Чи сорту «Дюшес» або «Санта-Марія», якщо ми згадаємо про груші. Серед фруктових дерев переважали здебільшого вишні. Не дарма у Шевченка «Садок вишневий коло хати». М’ясо – лише на рідкісні свята, якщо ви, звичайно, не заможний аристократ із родини Потоцьких чи козацької старшини. Часто культивується міф про велике давнє минуле, що все було природніше та смачніше – не правда. І радянське морозиво не було смачнішим, і яблука були значно меншими та кислішими, тому загалом варто радіти, що ми живемо в 21-ому столітті і наш стіл може бути таким багатим, а разом з цим берегти природні ресурси та воду.

Вареники з маком для Різдвяного столу — стародавній рецепт із Сумської області на сайті shuba.life

Втім повернемося до пшениці й згадаємо приказку «Хліб – всьому голова». Так і було, якщо вважати за хліб не лише сам хліб, а ще й страви із борошна. Окрім згадуваних нами вареників українці мали безліч страв із борошна: це і різноманітні види локшини, це і галушки, і палюшки, і книґлики, і затірка, і кваша, і лемішка, а також напоїв таких як квас і, звичайно, горілка.

І хоч сьогодні, вважається, що з борошняними стравами для доброї фігури треба бути обережними, все ж на свята або просто за бажанням гарно зготувати миску вареників та полити їх сметанкою, або медком, якщо вони з маком, вишнями чи солодким сиром. Що тут ще скажеш окрім як СМАЧНОГО!