Різдвяний стіл


Якщо дехто думає, що різдвяний стіл – це про особливі страви, про свічку, що горить на столі, про різдвяну зірку, яка зійшла у вечірньому небі, про молитву й коляду, то, звісно, має рацію, але не до кінця. Адже передусім Різдво – це свято сім’ї, свято родини. Це можливість побачити рідних, яких давно не бачили, забути про старі образи, це час для того, щоб забути про всі свої проблеми, разом поспівати, пограти в настільні ігри, подивитися різдвяний фільм, подарувати одне одному тепло, якого так не вистачає в нашій скоротечній буденності, що поглинає нас решту року. Якщо замислитися, чому Різдво таке важливе як для ревних християн, так і для людей, далеких від релігії, то, можливо, це тому, що Різдво є сімейним святом. Адже головними дійовими особами різдвяної історії була сім’я: новонароджений Ісусик, його мати Марія і батько Йосип. Тож пам’ятайте, що головними дійовими особами за різдвяним столом маєте бути ви і ваші рідні, а смачні страви – лише приємним доповненням до сімейного вечора.

lecturer
Ярина Сізик

фольклористка

Про день напередодні Різдва ось що пише Павло Чубинський:

«Господар у цей день піклувався про те, щоб ніяка річ не «світувала», тобто не була до ранку в чужому домі. Всі свої дерева обв’язували «солом’яним перевеслом», щоб добре родило. З половини дня починають готувати вечерю, на якій, окрім основних страв, обов’язково мала бути кутя з медом чи маком, розтертим і розведеним з солодкою водою. І обов’язково узвар із сушених яблук, груш та інших плодів. Під вечір господар дому вирушає на гумно. І з молитвою бере зв’язку сіна і сніп пшениці, ячменю, гречки та соломи і все це приносить до хати. Господиня сідає, обкладається соломою і квокче для того, щоб водилася птиця. Сіно кладуть на стіл та закривають обрусом (скатертиною), сніп ставлять на покуті. Іноді на стіл кладуть плуг та кінну упряжу».

Детальніше

Страв має бути дванадцять, і вони мають бути пісними. Так що холодець залишається в холодильнику до наступного дня. За стіл прийнято сідати зі сходженням першої зірки, яка віщує, що Христос народився. За різдвяним столом не прийнято підвищувати голос, сваритися, адже це Святвечір, той вечір, коли є можливість трішки очистити свої думки та душі. 

Які страви обов'язково готують на Святвечір – 12 рецептів на сайті shuba.life.

Не забувайте також про одиноких людей, якщо ви таких маєте серед родичів, друзів чи сусідів – не соромтеся їх запросити. Адже це дуже добра справа – запросити на Святвечір самотню людину й поділитися з нею  радістю спілкування.

Отже, невдовзі Різдво, а це означає, що мить магічного Святвечора наближається. Нехай страви за столом будуть смачними, а серця ваших рідних сповнені радості та надії мати щасливий новий рік.