Калита


Андріївські вечорниці в розпалі. Дівчата наворожили собі судженого, а хлопці між тим готувалися до цікавого випробування, а саме поїдання калити.

 

Почнемо з того що таке калита. Це така кругла булочка у формі кільця з діркою посередині. Її ще називали маламай, а ще калата, бала, каланта – в різних регіонах по-своєму. Кільце, бо у формі сонця, нескінченності, і навіть шлюбу, адже саме такої форми й обручка. Цю солодку булку робили із тіста, яке власне замішували гуртом дівчата, перед цим знісши зі свого дому продукти.

 

З-поміж хлопців обирали пана Калитинського, найбільш жвавого та веселого парубка, який підв’язував калиту стрічкою до довгої палиці, функцію якої могла виконувати кочерга або коцюба. Далі пан Калитинський підіймав калиту, наче вудочку, а герої нашого вечора по черзі намагалися її спіймати без допомоги рук та відкусити. Під час цієї гри багато жартували, веселилися, пан Калитинський намагався зберегти калиту  в недоторканості, але найспритніші хлопці таки добивалися свого і кусали свій шмат солодкого хліба. Тому кому це вдавалося, давали кочергу або коцюбу, яку треба було осідлати. З цієї хвилин той, хто їхав верхи називався, пан Кочергинським або паном Коцюбинським. Втім не завжди все було так просто. Іноді перед тим як перейти до кусання калити, треба було продемонструвати якесь своє уміння, наприклад станцювати, заспівати, зачитати якогось вірша, словом, показати свій талант. Жартівники місцями ускладнювали завдання, наприклад під час співу треба було перестрибувати через відра або інші перешкоди. Попри жартівливість процесу він мав серйозне підґрунтя, адже був такою собі ініціацією у доросле життя. Якщо ти вже вхопив зубами калиту, то впродовж року можеш оженитися. Тож рік для дівчини міг піти коту під хвіст, якщо їй наворожили певного хлопця, а він не зміг відкусити калити. Це, звичайно, напівжарт і жодна ненадкушена калита не могла стати на заваді справжньому коханню. Тим паче розумний пан Калитинський добре знав в кого які симпатії і хто вже був готовий до шлюбу, тому інколи допомагав кому треба відкусити булку, не надто смикаючи палицею.

Ледь не забули про головне: рецепт калити. Він же вас цікавить, правда ж?

Як приготувати традиційну обрядову страву калиту на Андрія – справжній рецепт на сайті shuba.life.

Отже, інгредієнти:


  • 3 стакани борошна 
  • 12 ложок молока
  • 2 яйця, одне з них йде в тісто
  • 3 ложки маку, який попередньо треба запарити, так само, як і родзинки
  • неповний стакан цукру 
  • 3 ложки олії
  • горіхи
  • 1 чайну ложку соди, яку слід погасити оцтом
  • 3 ложки меду. Якщо мед дуже густий, то його можна розвести в сироватці
  • корицю, ванілін.

 

Якщо складники готові, то вперед:

  1. наллємо в борошно теплої води, посолимо, додамо соду, перемішаємо і дамо півгодини постояти;

  2.  замісимо тісто, розкотимо корж, змастимо олією та посиплемо маком;

  3. складемо тісто вдвічі, знову змастимо олією і додамо мак — і так ще кілька разів;

  4. тепер формуємо круглий корж, робимо склянкою дірку посередині, а по краях ножем для краси вирізаємо зубчики;

  5. колемо корж виделкою, зверху мастимо медом.

 

Усе, тепер калиту залишилося тільки запекти в духовці!

Слід зазначити, що цей рецепт традиційний, а ви можете на смак замішувати в тісто горішки, родзинки, шматки шоколаду тощо.

Бажаємо цьогоріч відкусити калиту і, звичайно, знайти наречену, або наворожити нареченого. Якщо ж ви уже одружені, нехай цей рік буде солодким як ця запашна булочка.